J22 Worlds 2017 Scheveningen, gewonnen door Nic Bol en zijn team!

Een week geleden eindigde de Worlds 2017 in Scheveningen, na een prachtige week vol mooie wedstrijden met maar liefst 39 zeer competitieve boten en fantastische weersomstandigheden, met een nieuwe wereldkampioen: Nic Bol, samen met zijn zoon Christopher Bol en de jonge bemanningsleden Tim de Weerdt en Niels de Vries.

Een betere week had het bestuur van de J22 Dutch Class Association niet kunnen wensen. De week begon met lichte wind maar naarmate het evenement vorderde nam de wind toe. Op een regenbui op zaterdagochtend na, hebben de J22 zeilers daarnaast kunnen genieten van een zonovergoten Scheveningen.

Op dinsdag en woensdagochtend werden alle boten gemeten en moesten de zeilers inwegen. Dit verliep allemaal soepel: iedere deelnemer kwam door de meting heen. Op woensdagmiddag mocht iedereen het water op om de practice race te varen. Lichte omstandigheden, maar genoeg om te kunnen varen. Eerste start gehad, nu kon iedereen zich echt op gaan maken voor de start van het wereldkampioenschap.

Op donderdag en vrijdag hebben de zeilers moeten wachten op wind. Op donderdag stelde de zeebries ons niet teleur, en kwam netjes rond 1 uur opdagen. Alle drie de geplande wedstrijden konden gevaren worden. Echt een dag voor licht weer specialisten. Op vrijdag eigenlijk hetzelfde verhaal. ’s Ochtends geen wind, maar wel weer in de middag een zeebries. Helaas hield de wind minder lang aan dan de dag ervoor, uiteindelijk twee wedstrijden gevaren. Op zaterdag een keer geen zonnetje bij het opstaan, maar een flinke hoosbui. Daarna kakte de wind er even helemaal uit. Na weer uitstel in de ochtend, ’s middags gestart en nog vier wedstrijden kunnen varen. Eindelijk trok de wind wat aan, wat ook voor flinke verschuivingen in het klassement zorgde. Op zondag weer een goede bries en nog drie wedstrijden op de planning. In de top drie van het klassement kon er nog van alles gebeuren, spannend dus tot op het laatste moment! Een foutje is zo gemaakt, en natuurlijk nog het gevaar van een UFD of BFD. Na nog een prachtige laatste dag van het wereldkampioenschap zag het podium er uiteindelijk zo uit:

  1. NED 1609, Nic Bol;
  2. NED 1273, Jean Michel Lautier;
  3. NED 1473, Hans Duetz.

Een volledig overzicht van de uitslagen is te vinden op www.nsr.nl.

Natuurlijk was er naast het zeilen ook de hele week een hoop gezelligheid. Zo was er een J22 klassediner en openingsceremonie,  een borrel en een J22 feestavond.

Het bestuur van de J22 Dutch Class Association kijkt terug op een geslaagd evenement. Dat is natuurlijk mede te danken aan de grote opkomst van zowel Nederlandse als buitenlandse teams. Daarnaast was het mooi meegenomen dat we het wereldkampioenschap deels hebben kunnen combineren met de North Sea Regatta!

Het is altijd jammer als zo’n prachtig evenement erop zit, maar gelukkig hoeven de J22 zeilers niet lang te wachten tot zij weer het water op mogen: aankomend weekend, 17 en 18 juni 2017 vaart de J22 klasse weer mee tijdens de Blue Water App Regatta (www.flevolandregatta.nl, voorheen de Lenco Regatta). Gelukkig maar!

Een gedachte over “J22 Worlds 2017 Scheveningen, gewonnen door Nic Bol en zijn team!

  1. Pingback: Terugblik op J22 Worlds online! – The Dutch J22 Class Association

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s